2009. december 14., hétfő

30

Nem vagyok önfényező típus, de ha már énblog, akkor muszáj naplózni, hogy ma beléptem a harmadik x- be. Fura, de sokakkal ellentétben engem nem rettent el az "öregedés", sőt...kifejezetten élvezem! Jelentem, a harmincasok táborához tartozni jó dolog, főleg, hogy lelki szemeim előtt nagyon jó dolgok lebegnek, ami a jövőmet illeti...

És, hogy még mi volt még 79- ben?

* január 1 – Az Egyesült Államok és a Kinai Népköztársaság felveszi a diplomáciai kapcsolatokat;
* január 7. – A kambodzsai felkelők és vietnami csapatok elfoglalják Phnom Penht, Kambodzsa fővárosát.
* január 17–24. – Népszámlálási adatok szerint a Szovjetunió lakossága 262 440 000;
* január 24. – II. János Pál pápa a Vatikánban fogadta Andrej Gromiko szovjet külügyminisztert.
* január 25.–február 1. – Első külföldi útján II. János Pál pápa a Dominikai Köztársaságba, Mexikóba és a Bahama-szigetekre látogat.
* január 29. – II. János Pál pápa részt vesz és felszólal a Latin-amerikai Püspöki Tanács (CELAM) pueblai konferenciáján.
* március 4. – Megjelenik II. János Pál pápa „Redemptor hominis” (Az ember Megváltója) kezdetű első, programadó enciklikája, melyben a kétségek és kételyek helyett a hit bizonyságát kínálja kora emberének.
* március 25. – Megérkezik a Kennedy Űrközpontba az első többször felhasználható űreszköz, a Columbia űrrepülőgép.
* március 28. – A Three Mile Island atomerőműben meghibásodik a hűtőrendszer az Egyesült Államok legsúlyosabb nukleáris balesetét okozva.
* április 11. – A NATO létrehozza a Különleges Csoportot, mely a hadszíntéri atomrendszerek fegyverzetkorlátozási vonatkozásait tanulmányozza.
* április 20. – Leonyid Brezsnyev szovjet főtitkár egészségügyi okok miatt nem vesz részt a Lenin-évforduló ünnepségein.
* május 23. – Karl Carstenst az NSZK elnökévé választják.
* június 2–10. – Először zarándokol hazájába, Lengyelországba II. János Pál pápa. (Találkozott Henryk Jabłoński államelnökkel és Edward Gierek első titkárral.)
* június 18. – Leonyid Brezsnyev és Jimmy Carter amerikai elnök Bécsben aláírja a SALT-2 megállapodást.
* szeptember 1. – Felrobban a brassói traktorgyár régi öntödéje. 47 munkás meghal, 46 súlyosan megsebesül. Ez volt minden idők legnagyobb romániai munkabalesete.
* szeptember 17. – Afganisztánban egy puccs során megölik Taraki szovjetbarát pártvezért. Helyére a nacionalista Hafizullah Amin, a volt miniszterelnök lép.
* szeptember 29.–október 8. – II. János Pál pápa apostoli látogatása Írországban és az Egyesült Államokban.
* október 2. – II. János Pál pápa felszólal az ENSZ közgyűlésén.
* október 19. – A Szovjetunió és Nicaragua között diplomáciai kapcsolat létesül.
* november 4. – Iszlán forradalmárok elfoglalják az USA teheráni nagykövetségét és 53 munkatársát túszul ejtik.
* november 18–23. – Az RKP XII. kongresszusán – a párt egyik alapítója, a 84 éves – Constantin Pîrvulescu beszédében Ceauşescu újraválasztása ellen foglal állást, mivel – véleménye szerint – a politikus „saját érdekeit az országéi fölé helyezte, megszegte a pártdemokráciát és példátlan személyi kultusz középpontjává vált”.
* november 20. – Iszlám fundamentalisták felkelése Szaúd-Arábiában a nyugatbarát kormány ellen. Fegyveresek elfoglalják a mekkai Nagymecsetet, 6000 zarándokot túszul ejtenek. A lázadást több hetes véres ostrom után, francia különleges egységek segítségével sikerül leverni.
* november 26. – Venezuelában 500 milliárd barrelre becsült olajlelőhelyet fedeznek fel, ettől megkétszereződnek az OPEC tartalékai.
* november 28–30. – II. János Pál pápa apostoli látogatása Törökországban, hogy új ökumenikus megbeszélést kezdjen az ortodox egyházzal.
* december 5. – A szovjet külügyminisztérium tiltakozik az amerikai közepes hatótávolságú rakéták tervezett nyugat-európai telepítése ellen.
* december 11. – Befejezi munkáját a NATO Különleges Csoport.
* december 12. – A NATO–tagországok külügy- és védelmi miniszterek rendkívüli értekezlete Brüsszelben.
* december 25. – Három – légi úton Kabulba szállított – szovjet légideszant-ezred elfoglalja az afgán főváros repülőterét, majd négy gépesített lövészhadosztály lépi át a közös határt.
* december 27. – Egy afgán csoport – szovjet segítséggel – megöli Hafizullah Amin elnököt, s az ország vezetőjévé Babrak Karmalt teszik meg.
* december 29. – Az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülése azt követően, hogy a szovjet erők behatoltak Afganisztánba. (>> december 25–26.)

További infó pedig itt.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Boldog szülinapot vagyis új évet :)

Bear Cub írta...

Köszi szépen :D!