2009. július 1., szerda

Hogy is van ez?

Különböző oldalakon és blogokon olvasható egy hír, miszerint a két hete megtartott New York- i Gay Pride- ot követő napokban csúnyán összevertek egy bizonyos Joe Holladay nevű meleg férfit. Egy pár főből álló csoport támadt rá és az ilyenkor szokásos „buzizás” után az ökölcsapások (vagy ki tudja milyenek, mivel az orvos szerint tompa tárggyal verték fejbe) következtek. Holladay a kórházban tért magához.
Elgondolkodtató, hogy ha New York- ban előfordulhat ilyen eset, akkor vajon mi mit várhatunk idehaza?! Reménykedésre ad okot a Vona Gábor készült Index- en megjelent cikk, melyben már sokkal puhábban fogalmaz a politikus például a melegeket érintő kérdésben, mint korábban. Érdekes lavírozásnak érzem a kijelentéseit, sokkal „píszíbbnek”, simulékonyabbnak, de ez akár természetes is lehet, hiszen most, hogy ekkora sikert értek el az EP választáson, sokkal inkább oda kell figyelni az elhangzott szavakra.

Igazából csak azt nem értem, hogy ha Vona Gábornak tényleg csak az a problémája a melegekkel az általa látott képek és videók alapján, hogy „egy szőrös férfi lila tangában rózsaszín bibliát szorongatva a kamionon tombol” és ezáltal ezt általános érvényűnek tartja minden melegre, akkor hogy lehet az, hogy azokat az embereket, melegeket is bántják, akik nem öltöznek lila tangába, nem szorongatnak rózsaszín bibliát, hanem hétköznapi öltözékben, az utcán sétálva jelennek meg? Elmondása alapján „engem nem az zavar, hogy homoszexuálisok vannak a világban, mindig is voltak, de ez nem az utcára való, ami ott zajlik, az közszeméremsértés”. Aki nem öltözik így, nem viselkedik így, csak részt vesz a felvonuláson, vagy nem vesz részt, nem él a jogával félve a veréstől, miért érheti atrocitás? Ő is közszemérmet sért? Hiába mondja a politikus, hogy különbséget tesz, hiába a csúsztatás, nem cselekszik így! És nem szólítja fel a barátait, akik épp a meleg felvonulás megzavarására készülnek, hogy csak a női ruhába öltözött „buzikat” kezdjék ki, mert „vannak tisztességes melegek”, hanem hagyja, hogy mindenkit, aki meleg elverjenek, ha úgy adódik.

Mégis hogy van akkor ez? Joe Holladay akkor áldozat, aki a lakásából indult valahova átlagos ruhában és kinézettel, és bűnözők azok, akik a melegsége miatt verték el? Vagy ő is csak egy buzi, akit el kell verni és a verőlegények Amerikai hazafiak?

Én örülök neki, ha mégsem tartanak annyira mocskosnak az eszme képviselői, mivel sosem öltöztem nőnek és örülök, hogy ezek szerint senkit nem fog atrocitás érni idén, hiszen soha nem láttam egyetlen szőrös férfit sem lila tangában rózsaszín bibliát szorongatva a kamionon tombolni.
Esetleg mégis kell félni még úgy is, hogy a tavalyi tojásdobálás és megfélemlítés után nyilván nem túl sokan fognak színpompás ruhában parádézni? Most akkor kell félni vagy sem az ott megjelenő átlagos ruhában sétáló, magukat inkább meghúzó melegeknek és hetero barátaiknak?

1 megjegyzés:

everyday_normalguy írta...

Az, hogy Vona Gábor bármit mond, az szerintem by definition nem lehet reménykeltő.

Az sem, hogyha őszerinte van, akit nem kell, de van, akit el lehet verni. Hiába örülnek esetleg a szőrös, izmos buzik annak, hogyha Vona szerint csak a nőieseket kell elverni. Olyan légkörben, ahol bárkit el lehet verni, csak idő kérdése, mikor kerül sor a szőrös, izmosokra. Mondom ezt szőrös, izmosként.

Vona szerint egyébként nemcsak a feltűnő viselkedés, hanem az azonos neműek szerelme en bloc deviancia. Így vélhetően egy exkluzív macifelvonulást is ellenezne, mert a buziságát tartsa mindenki a négyfal között. A hetero PDA-t (public display of affection), azt viszont Vona szerint nem kell a négy fal között tartani, mert az ő szerinte "a mindennapok része".

Az "oszd meg és uralkodj" az egyik legsikeresebb taktika a történelemben. Vajon a melegek észrevennék-e, ha velük szemben alkalmaznák?