2009. június 17., szerda

Hinni

Szervesen kapcsolódik a kényes témakörökhöz a melegség és a hit kérdése. Jómagam klasszikus értelembe véve nem vagyok vallásos, viszont hiszek valamiben, ami mindent áthat. Sokan mondják a Bibliára hivatkozva, hogy a melegség bűn, de mint minden más, az ott leírtak is csak értelmezés kérdése. Amennyiben valaki erre hivatkozva gyűlöli embertársát, sokkal kevésbé látja át azt a tanítást, ami arról szól, hogy a Teremtő önmaga képmására alkotta meg az embert. Ha továbbmegyek ezen a vonalon, és ha mindez igaz, melegnek lenni ugyanannyira Isteni és természetes, mint heteronak, hiszen a saját képmására alkotott meg mindenkit. Ha mindent a Teremtő alkotott, akkor mindennek van létjogosultsága, hiszen, ha nem lenne, nem alkotta volna meg. A jó vallás szerintem szeretetre és elfogadásra tanít. Minden, ami ettől eltérő, csak az egyéni érdekek által vezérelt, félelemre alapozó kifacsarása ennek a minden ember számára alapvető tanításnak.
José Mantero spanyol katolikus pap nyíltan vállalta másságát még 2002- ben. Az ellenreakciókat nem hiszem, hogy fel kellene sorolni, nagyjából mindenki el tudja képzelni, hogy miről szól, ha egy pap előbújik. Az elszomorító az egészben, hogy manapság is értékítéletet mondanak a Biblia nevében emberekről, akiknek vágyaik még soha senki életét nem tették rosszabbá. A vallás és a melegség nem összeegyeztethető, mondják, mert a meleg ember értéktelen. Undorodnak, és egy olyan isten nevében kiáltanak Szodomát, aki nem létezik, csak a fejükben. Undorodnak, és közben mit sem sejtve fognak kezet emberekkel, a barátaikkal, tanáraikkal, munkatársaikkal, ölelik meg rokonukat, ismerőseiket, szeretteiket, akikre felnéznek; és akik melegek, de ezt nem mondhatják el nekik, mert, ha megtudják, akkor ezt a „szeretetet” azonnal felülbírálja az undor, és vált át akár gyűlöletté is az érzelem. Pedig csak egyetlen apró tényezőt kellene figyelembe venni bárki megítélésekor: jó emberről van szó? Ha igen, értelmetlen minden gyűlölet!
Miguel Manrique kolumbiai írót-újságíró készített könyvet José Mantero- ról „Meleg vagyok Isten kegyelméből” címmel, amit a napokban mutattak be Spanyolországban. Mondom, én nem vagyok vallásos, de a hit kérdése érdekel, és azt gondolom, hogy kellenek ilyen könyvek is, hogy a melegek elhihessék, hogy amit átélnek nem bűn és nem vétek; és ugyanez vonatkozik a heterokra is. Épp itt volna az ideje, hogy a fejekben található tévképzetek, a gyűlölet végre feloldódhasson, hogy láthassák végre a valóságot: „a meleg ember csak boldog szeretne lenni; szabadon, mint én”.
A Háttér honlapján megjelent cikk a könyvről:

"Meleg vagyok Isten kegyelméből"

2009, június 10 - 20:31. José Mantero

A papi elhivatottságról és szexualitásról filozofáló melegregény megírására ihletett meg egy kolumbiai írót José Mantero, a homoszexualitását nyíltan felvállaló spanyol pap története. A "Soy gay por gracia di Dio" (Meleg vagyok Isten kegyelméből) című könyvet a minap mutatták be Madridban.

A szerzőt, Miguel Manrique kolumbiai írót-újságírót mélyen megragadta az andalúziai katolikus pap előbújáskor elhangzott azon mondata, miszerint "Hálát adok Istennek, hogy melegnek teremtett".
A kolumbiai író regénye egy képzeletbeli faluban és egy képzeletbeli katolikus pap, Carlos atya vívódásairól szól, akit a valódi plébánoshoz hasonlóan végül kitaszítanak az egyházból.
José Mantero, az andalúziai Valverde del Camino plébánosa 2002-ben állt a nyilvánosság elé homoszexualitásával. Előbújási sajtóértekezletén büszkén vállalta másságát, és hálát adott Istennek, amiért melegnek teremtette.
A nyilvános felvállalás azonban természetesen nem tetszett a katolikus egyháznak, amely eltiltotta minden papi tisztség gyakorlásától azzal az indoklással, hogy "a súlyos és a híveket megbotránkoztató üggyel önmagát helyezte az egyházon kívül".


Az általa megihletett regényhez végül maga José Mantero írta az előszót, amelyben a "Teremtő adományának", "Isten kegyelmének" nevezi a melegséget, és hangsúlyozza a könyvbéli Carlos atyáról, a "meggyőződéses keresztényről", hogy nem hajlandó megtagadni hitét csak azért, mert homoszexuális, és megtagadni "szexuális és érzelmi irányultságát" csak azért, mert katolikus.
A volt pap szerint Manrique könyve mindenekelőtt a hívő melegek figyelmét akarja felhívni arra, hogy melegnek és katolikusnak lenni nem egymást kizáró, hanem egymást kölcsönösen erősítő, kiegészítő körülmény.


Hatter.hu

José Mantero a Facebook- on.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyerekkorom óta fontos kérdés számomra az Isten, a vallás. Sajnos már körülbelül 10 éves korom óta egyre jobban eltávolodom a vallástól. A téma mai napig érdekel, de a dogmák felháborítanak. Kicsit, sőt, nagyon is fentartásokkal, de annál nagyobb kíváncsiggal várom a könyvet, hátha mutat valami újat. Meglátjuk! :-)
Mindenesetre köszi az informálást, BearCub!