2009. május 6., szerda

District 9

Érdekes filmre leltem a mai napon. Peter "gyűrűkura" Jackson bábáskodása alatt Neill Blomkamp reklám- és rövidfilmrendező elkészíthette District 9 címre hallgató sci-fi- jét, ami a trailer alapján igencsak érdekesnek tűnik.

Peter Jackson

A Geekblog így ír a filmről:
"2009 pezsgő időszaknak ígérkezik egy régóta csak vegetáló műfaj, a sci-fi szempontjából. Közülük is a legérdekesebbnek a District 9 tűnik, mely Dél-Afrikában játszódik és marslakókról szól, akiket telepekre gyűjtenek és elkülönítenek, amíg rájönnek, hogy mit is lehetne velük csinálni. A cím utalás a District 6-ra, ami az apartheid egyik legélesebb húzása volt a '70-es években, és a színesbőrű lakosság nagyarányú kitelepítését jelentette Fokvárosból. Reméljük, hogy a nem meglepő módon dél-afrikai rendező nem egy pol.korr.-ségből kötelezően megdicsérendő, unalmas apartheid-analógiát tervez leforgatni, hanem egy igazi, komolyan vehető tudományos-fantasztikus filmet!"

Az Origo kapcsolódó írása:
"A reklám- és rövidfilmrendező Neill Blomkamp nevét legutóbb a Halo számítógépes játék filmadaptációja kapcsán lehetett hallani, de a projekt végül kútba esett. Helyette Blomkamp megcsinálta a District 9 című sci-fit, amelynek a hosszú előzetese már felkerült a netre. A filmben alienek érkeznek a Földre, akiket az emberek dél-afrikai gettókba kényszerítenek, ahol nagyon rossz körülmények közt kell élniük és kényszermunkát kell végezniük."

Én pedig nem tudok elmenni a tény mellett szótlanul, hogy akár vehető az egész film a kisebbségek burkolt megsegítésének (közöttük akár a melegeknek is), hiszen a "normális" emberek számára minden kicsit is más ember "alien". Itt persze nagyon mások és földönkívüliek, de nem is biztos, hogy ártó szándékkal érkeztek a földre. Az emberiség pedig a maga módszereivel harcol és próbálja kordában tartani azt, ami lehetetlen. Talán az elfogadás a megoldás? Vagy mégsem? Mindez ki fog derülni a filmből...

District 9 - trailer


Rövidfilm az alien- ek életéről a táborban


Neill Blomkamp híres Citroen reklámja

Nincsenek megjegyzések: