2009. május 29., péntek

Rengeteg kérdés...

Azaz igazság, hogy az elmúlt két hétben furcsaságok tömkelege történik, ami a barátság, barátkozás, haverság, haverkodást területét illeti. Olyan helyeken, ahol az ember azt hiszi, hogy régre visszanyúló, őszinte baráti szálak kötik össze az embereket változás áll be negatív irányban, máshol, teljesen ismeretlen oldalon pedig barátkozásra szólítják fel az embert.
Mindkettő hátterében a régen várt érzelmi változás állhat, legalábbis erre gondolok. Ha minden belőlem indul ki és rajtam múlik, akkor természetes, hogy ezeket a fordulatokat én vonzottam magamhoz, csak nem tudom, hogy miért?!
Vajon a régi kapcsolatokat ebben az új helyzetben újra kell értékelni és hagyni, hogy megmérettessen? Azért van, hogy kiderüljön melyik barátság őszinte és melyik tartozik abba a kategóriába, amiben már csak erőltetésről van szó? Vajon hol van a határa az emberi tűrőképességnek és az elfogadásnak? Ha a barátom valaki, akkor olyan dolgokon is túl kell tudni lépni, ahol megalázzák az embert, és azt mondják rá, hogy fogalma sincsen az igazi barátságról? Mindezt úgy, hogy az egész környezetből csak attól az embertől érkezik ez a visszajelzés, aki ezt nem először állítja és hiába változtam a visszajelzések hatására -ahogy az erőmből futotta-, soha nem volt elég?
A teljes elfogadás, és a másik féllel szembeni kimondatlan kérdések önmagunk felé fordítása -mivel tudom, hogy minden másról gondolt elmélet rólam szól-, miért vált ki a másik félből még hevesebb, az őszinteségbe vetett bizalom megrendülését bizonyító kiborulást? Vagy az egészet az okozza, hogy vita alkalmával ezeket a kimondatlan kérdéseket nem lenne már szabad visszamondani? De mit csináljon az ember, ha azt kapja meg a másiktól, hogy ő mindent megtett, míg én semmit? Ilyenkor csak a túlzott, a jelen példából következtetve önmagam ellen fordított „elfogadásból” fakadó érzet sérti a lelkivilágomat, hogy azért a másik fél sem figyelt oda teljesen? Miért nem elég, ha az ember finoman jelzi csak, hogy valamiből túl sok nehezedik a vállára? Miért kell néha kategorikusan kijelenteni, ha valami nem tetszik? Hagyni kell a dolgokat a maguk rendjében működni és hinni, hogy a másik megbékél és tudja, ha a barátság igazi, akkor ez az érzés sosem múlhat el és minden akadályt legyőzhet?


Nem tudom a helyes megoldást, mint ahogy arra a kérdésre sem, hogy ebben a nagy változásban, szerelemben miért érkeznek teljesen ismeretlen emberektől érdeklődő kérdések a hogylétem, hogylétünk felől? Miért akar minden ismeretlen most találkozni velem, velünk, együtt, külön- külön? A barátságok vajon így kezdődnek? Vagy féltve az új helyzetet, az engem körülvevő szerelmet okom van tartani attól, hogy külső szemlélőknek sokkal érdekesebb egy párkapcsolatban élő ember, mint egy szingli? Miért olyan fura számomra ez a kitüntetett figyelem most, amikor ez az érzés rám/ránk talált és idáig miért nem volt külön-külön a személyünk erre a figyelemre érdemes?
Itt a blog, hónapok óta írjuk mindketten, mégis most lettek az „írások érdekesek”, a „személyünk különleges”? Hol voltak az érdeklődő tekintetek addig, amíg bejelentettük a blogon a boldogságunkat? Szimpatikusak lettünk? Mindez a jóindulatból és a gyermeki kíváncsiságból fakad? Van érdek nélküli ismerkedés és barátság? Vagy a párkapcsolatban élő emberek kihívást jelentenek? Őszinte az a kijelentés, hogy most csak „barátkozni” akarnak? Vagy az „ördög nem alszik” alapon jó, ha az ember szeme és füle nyitva van? A pozitív és a negatív hozzáállás harcol ilyenkor? Ahelyett, hogy nyitott szívvel közelítene az ember, inkább meginog és félti azt a helyzetet, ami körülveszi? Azt az embert, aki sosem az övé, csak szabad döntési lehetőségét kihasználva választja azt, hogy a másik mellett óhajt megöregedni. Ha a szerelem őszinte, a kapcsolat őszinte és a két fél tiszta szívéből azt érzi, hogy egymásnak van teremtve, kell egyáltalán valamitől félniük? A külső hatások persze nem elkerülhetőek, és a kisördög, aki nem alszik, azért mondja a magáét, mert igazat szól vagy ezek a szavak csak a belső félelemből fakadnak? Az igazi lelki fejlődés az, ha ezeken túl tudunk lépni és nyitott szívvel, inkább a pozitív oldalát nézve a dolgoknak tekintünk a többi emberre, a környezetünkre, az egész világra, és a minket ért hatásokból is inkább megpróbáljuk meglátni a jót vagy legalább az értelmét? Nem tudom a válaszokat, ezért ez a rengeteg kérdés...

10 megjegyzés:

GayBears írta...

Kakuktojás poszt.

Érdekes, amikor "ismertté lettem" sk levelet kaptam, de soha nem mentem bele személyes találkozóba de még chates beszélgetésbe sem, csak a GB fórumain belül. Leszámítva persze a bogtalálkozót kb. két éve.

Mindenkinek más a barátságról alkotott véleménye. Az enyém az hogy barátokat ne interneten szerezzen az ember. Van ellenpélda nem is egy amikor bloggerek vagy blog olvasók baráti társaságot képeznek.

annak viszont olyanok, akik a barát kifejezést sokkal intimebb viszonyban gondolják, és ezek a netes kapcsolatok max a haveri, ismerősi körbe tartozhatna.

A legtöbb ember hoz ilyen döntést, hogy a net az marad virtuális közeg, a való élet meg a fizikai kapcsolatokról szól.

Eljött az ideje hogy te is eldönts, kilépsz e a virtuális térből, és össze mosod e a hétköznapjaid a virtuális lényeddel.

Bear Cub írta...

Néha kell ilyen poszt is :).
Köszi a véleményt, elgondolkodtató!

la cheshire kato írta...

:) szerintem ugyanolyan érdekesek voltatok vagytok és lesztek. kár ilyesmiken rágódni, de ez az én kis nyösszedt véleményem.

maci88 írta...

Kedves Bearcub!
Eddigi tapasztalataim alapján azt tudom neked mondani, hogy egy mosolygós, boldog emberrel szívesen ismerkedik az ember, legyen az akármilyen célú ismerkedés.
Igaz nem találkoztunk élőben, de az írásaidból csak úgy áramlik a pozitivizmus és a derü. És szerintem ezt érzik mások is.

Unknown írta...

Én a poszt utolsó bekezdésére térnék csak ki, ami szerintem csak akkor lelki fejlődés, ha nem árnyékolja be a naivság, és a vak jóhiszeműség...
Akkor viszont mi értelme? XD

Kis-Vuk írta...

Szia szia! En azt is elkepzelhetonek tartom, hogy egyszeruen csak a szerelemtol, a tokeletes boldogsagtol, amit atelsz, ateltek, megvaltozott a kisugarzasod, a lenyed, egy mas fajta allapotban vagy minden tekitetben es ez bizony barhonnan es barhova atszurodik. Egyszeruen csak lehet, vonzobb ez a fajta emelkedett allapot es az ember mar csak ilyen, szivesebben van boldog emberekkel... Es konyorgom, ne legyel tipikus NO":), akik tul agyaljak a dolgokat es tul bonyolitjak. Amugy is van olyan, hogy az ember hirtelen tomeg kozepen van aztan meg periferian, hullam vasut... Ne agyalj, elvezd... Kierdemelted a szerelmet, a boldogsagot es az irantad fordulo remelhetoleg oszinten erdeklodo tekinteteket. De amugy a kerdesek adekvatak. Ha az embert hirtelen sok inger eri egyszerre es nincs ideje feldolgozni, nah akkor bukkanak fel ezek a kerdojelek. Nagyfiu, elvezd!!! Amig tart ;)

Névtelen írta...

Nyilván nem azért írtad a posztot, mert tőlünk várod a megoldást. Ettől függetlenül ajánlom figyelmed Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című könyvét, mely a barátságról szól. Azaz inkább egy elmélkedés a barátságról. Nekem az maradt meg belőle legerősebben, hogy a barátság független a környezettől, nincsenek feltételei.

A poszt második részében lévő kérdés is nagyon érdekes. :-) Ezt már én is tapasztaltam. Az ember akkor válik igazán érdekessé, ha párkapcsolatban van. Milyen praktikátlan, mi? Míg szingli vagy nem vagy érdekes, holott akkor lenne szükséged a figyelemre, a hódítókra. :-) Az én elképzelésem erről az alábbi. A szingliket azért szeretik kevésbé, mert egy szingli magányos, ergo népszerűtlen. Az emberek nem akarnak osztozni a népszerűtlenségen, magányosságon. Míg ha párkapcsolatban vagy olyan értékekkel rendelkezel, amikkel szívesen osztoznának. Naná, hogy ez tiszta hülyeség, de ez inkább olyan tudatalatti marhaság, amivel nem szoktunk foglalkozni. Ezeket csak érzések szintjén éljük meg és nem igazán szoktunk rajta gondolkodni. Csak azt érezzük, hogy egy szingli nem olyan vonzó, mint egy párkapcsolatban élő.
Mi a vélemény a véleményemről???? :-)

GayBears írta...

mindig az kell ami nem lehet a tiéd :)

My ism ... aestethic terrorism írta...

GayBears: Remélem , ezt vette az akinek szól ! Talált , süllyedt !!!

Bear Cub írta...

KisVuk: Abszolút igazad van! A kérdések leginkább költőiek voltak :D. De persze kíváncsi is vagyok, hogy mások hogyan látják ezeket a dolgokat.

Kvintasz: A véleményem az, hogy a véleményedben van igazság és örülök, hogy nem csak én érzékelem ezt.